Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

δείτε στη σελίδα e-aitisi.sch.gr

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ


Όλοι και όλες συμμετέχουμε στην αυριανή απεργία και πορεία ενάντια στον νέο αντιασφαλιστκό νομοσχέδιο. 
Προσυγκέντρωση 9:30 π.μ. στα Προπύλαια μαζί με το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…



Για άλλη μια φορά η εντολοδόχος Υπουργός «παιδείας», κα. Άννα Διαμαντοπούλου, απέφυγε να έρθει σε επαφή με τον αγωνιζόμενο κόσμο της εκπαίδευσης. Σε προγραμματισμένη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στον ιδιωτικό χώρο του ξενοδοχείου «Ακτή Ταΰγετος resort» (γιατί δε διάλεξαν άραγε το χώρο του ΤΕΙ Καλαμάτας και προτίμησαν να χρεώσουν τον Ελληνικό λαό για τις συνόδους-φιέστες τους και για τους φρουρούς τους;) η υπουργός προτίμησε την πλαϊνή πόρτα και φοβήθηκε ακόμη και να αντικρίσει εκπαιδευτικούς μεταξύ των οποίων και ωρομισθίους των 300€ που έχουν να πληρωθούν ένα χρόνο. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο έωλη, απονομιμοποιημένη και καταδικασμένη είναι αυτή η «κυρίαρχη» πολιτική για την παιδεία και την κοινωνία. Πριν από μόλις λίγους μήνες το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν προεκλογικά την αναβάθμιση της παιδείας, αφού «λεφτά υπήρχαν». Σήμερα η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλά ακόμα για αναβάθμιση την ώρα που οδηγεί το σχολείο στην υποβάθμιση, η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η κα. Διαμαντοπούλου με αυταρχικές εγκυκλίους και νόμους που δεν έχουν καμιά συναίνεση από τον κόσμο της εκπαίδευσης φέρνει το «νέο σχολείο» της αδιοριστίας, του αυταρχισμού, των 30 μαθητών ανά τμήμα που θα εκπαιδεύσει το αυριανό υπηρετικό προσωπικό της εξουσίας. Εκεί οδηγούν τα νέα αναλυτικά προγράμματα, η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία στην οποία μας καταδικάζει ο νέος αντιεκπαιδευτικός πολυνόμος. Εκεί οδηγεί ο διαφαινόμενος εργασιακός μεσαίωνας των νέων κυβερνητικών μέτρων. Η κυβέρνηση θέλει τους εκπαιδευτικούς αναξιοπρεπείς, με γελοίες, τριτοκοσμικές αμοιβές με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έκθετους στη βουλιμία του κεφαλαίου και της «αγοράς» εργασίας, όμηρους σε μια διαδικασία μόνιμου ανταγωνισμού και ανασφάλειας μέσα από διαρκή φίλτρα απόρριψης.
Η αναγκαία αντίσταση δεν είναι καθήκον μόνο των αδιόριστων εκπαιδευτικών, που η ηγεσία του Υπουργείου αποκαλεί χωρίς ντροπή «συντεχνία», αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, γονέα, μαθητή, φοιτητή και κάθε σκεπτόμενο πολίτη να συνειδητοποιήσει τη βαρβαρότητα των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, να στηρίξει ενεργά τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Να αποσυρθεί ο πολυνόμος έκτρωμα.
Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο σχολείο.
Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών
Όχι στους 30 μαθητές ανά τάξη – ολιγομελή τμήματα.
Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
Ενιαία, δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία – όχι προσαρμοσμένη στην αγορά της κάθε περιοχής

ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΕ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών
Παράρτημα Καλαμάτας

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΠΑΝΑΡΕΤΟ

Μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη, 1/7, με αφορμή την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου για την πρόσληψη αναπληρωτών – ωρομισθίων εκπαιδευτικών και αιτία τα συνολικά προβλήματα του κόσμου της αδιοριστίας, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας –για πρώτη φορά– δέχτηκε να μας συναντήσει. Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας παρόντες ήταν ο Υφυπουργός, κ. Πανάρετος και η υπηρεσιακή υπάλληλος κ. Γώρου, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν και μέλη διδασκαλικών συλλόγων.
Αρχικά, τέθηκαν από πλευράς μας τα συνολικά προβλήματα του κόσμου της αδιοριστίας, ωρομισθίας και αναπλήρωσης με κυρίαρχο το πρόβλημα της ανεργίας που χιλιάδες συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μετά τη λήξη του σχολικού έτους και την εφαρμογή του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου, ο οποίος απαξιώνει την προϋπηρεσία και τα πτυχία μας, ενώ τονίστηκε πως η πολιτική μείωσης των μόνιμων διορισμών έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Έπειτα από αυτό, τέθηκαν τα προβλήματα που η νέα εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών-ωρομισθίων δημιουργεί στην εργασιακή πραγματικότητα του κάθε συναδέλφου. Πιο συγκεκριμένα:
1. Αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου: παρουσιάσαμε στους εκπροσώπους του Υπουργείου τις αδικίες που το νέο καθεστώς αναπληρωτή-ωρομισθίου προκαλεί• τοποθέτηση ανά περιοχή και όχι βάσει της δήλωσης επιλογής του υποψηφίου στην αίτηση (π.χ. αν ο υποψήφιος έχει δηλώσει στις 20 πρώτες επιλογές περιοχές ως αναπληρωτής πλήρους ωραρίου και ως 21 πρώτη επιλογή δήλωσε αναπληρωτής μειωμένου σε ίδια περιοχή με κάποια από τις προηγούμενες να μην προτάσσεται αυτή σε θέση βάσει της περιοχής, αλλά να παραμένει στη σειρά επιλογής που ο υποψήφιος δήλωσε), ο εκβιασμός που δημιουργεί το Υπουργείο στους συναδέλφους να πηγαίνουν για ελάχιστες ώρες (5) εκτός τόπου κατοικίας με ελάχιστα χρήματα, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τους πίνακες, οι παρατυπίες και οι αδικίες και η αδιαφάνεια που θα υπάρξει με τη δέσμευση ενός αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου να μπορεί να γίνει πλήρους μόνο στην περιοχή στην οποία έχει ήδη προσληφθεί, ο υπολογισμός των χρηματικών απολαβών του. Απαιτήσαμε να μην εφαρμοστεί ο θεσμός του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, ενώ στην περίπτωση πρόσληψης αναπληρωτών με μειωμένο ωράριο την «απαλλαγή» από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική εργασιακή κατάσταση και δεν είναι δυνατό ο εργαζόμενος των 5 ωρών και των 240 ευρώ να έχει υποχρεώσεις αντίστοιχες με τον εργαζόμενο του πλήρους ωραρίου, καθώς επίσης και την πλήρη αποδέσμευση των πινάκων αναπληρωτή και αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, όπως γινόταν με τους πίνακες ωρομισθίων. Αν και στην αρχή οι εκπρόσωποι του Υπουργείου προσπάθησαν να αποφύγουν τις απαντήσεις με την παρουσίαση υποτιθέμενων νομικών κωλυμάτων τελικά απάντησαν ως εξής:
* Η κατάταξη στους πίνακες θα γίνεται με βάση τη σειρά δήλωσης των υποψηφίων στην αίτηση και όχι με βάση την περιοχή
*Ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου θα πληρώνεται με βάση της ώρες του διά 24 στην πρωτοβάθμια και 21 στη δευτεροβάθμια. Σε ενδεχόμενο εργασίας και στις δύο βαθμίδες θα πληρώνεται με βάση το πού έχει τις περισσότερες ώρες, ενώ σε περίπτωση ανάληψης ισάριθμων ωρών σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πληρώνεται με βάση το πού έγινε η πρώτη ανάληψη υπηρεσίας.
*Για τη δυνατότητα πρόσληψης του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου ως πλήρους όχι μόνο στην περιοχή του, αλλά όπου ανοίξουν τα κενά και συνολικά για την αποδέσμευση του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του αναπληρωτή πλήρους ωραρίου τελικά το Υπουργείο δεσμεύτηκε να το διερευνήσει νομικά. (ακόμα και ο Υφυπουργός δήλωσε ότι το αίτημά μας είναι λογικό και σωστό)
2. Νέο πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης: κανείς από τους δύο εκπροσώπους του Υπουργείου δεν ήταν απόλυτα γνώστης του πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μίλησαν για ξεχωριστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν, για πρόσληψη μέσω πίνακα, αλλά δε δεσμεύτηκαν ότι πρόκειται για τους υπάρχοντες πίνακες ειδικής αγωγής ή για τη δημιουργία νέων και μας ενημέρωσαν ότι διευκρινίσεις θα δοθούν στη νέα εγκύκλιο που θα εκδοθεί για τις προσλήψεις αναπληρωτών-ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή. Από πλευράς μας έγινε ξεκάθαρο προς το Υπουργείο ότι τέτοια προγράμματα ως στόχο έχουν μόνο την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων χωρίς κανέναν σχεδιασμό και σε βάρος τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών και απαιτήσαμε τη συνέχιση και διεύρυνση της παράλληλης στήριξης στα σχολεία και την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και στην ειδική αγωγή
3. Αριθμοί μόνιμων διορισμών και πρόσληψης αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά: προς μεγάλης μας έκπληξη, ζητώντας από τον κ. Πανάρετο τον αριθμό των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και τον αριθμό αναπληρωτών που σκοπεύει το Υπουργείο να προσλάβει τη νέα σχολική χρονιά 2010-2011, δεν πήραμε απάντηση γιατί αυτό είναι πολιτικό θέμα!!!! Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την πρόσληψη των διοριστέων τη φετινή χρονιά ούτε φυσικά για το πόσοι αναπληρωτές θα προσληφθούν. Η μόνη δήλωση που υπήρξε ήταν πως οι αριθμοί διορισμών θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο
4. Αποπληρωμή ωρομισθίων: για άλλη μια φορά μας παρέπεμψαν από «Δευτέρα».
5. Νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Κανέναν συγκεκριμένο σχεδιασμό δεν έχει κάνει το Υπουργείο σχετικά με το νέο διαγωνισμό. Μετά από ιδιαίτερη πίεση η κα Γώρου απάντησε ότι το πιο πιθανό είναι αυτός να διεξαχθεί το 2011-2012, χωρίς όμως κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
6. Παράταση του χρόνου υποβολής αιτήσεων: δεσμεύτηκαν να γίνει
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Είναι σαφές ότι η πολιτική του Υπουργείου παιδείας υποτάσσεται πλήρως στην κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων δαπανών και των διορισμών. Γι’ αυτό άλλωστε η επιλογή για εισαγωγή του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου είναι μια επιλογή που θυσιάζει τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο βωμό του μνημονίου και της τρόικας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, έχει ως θύμα τους χιλιάδες απολυμένους κι αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Ο έμμεσος εξαναγκασμός σε «εθελοντική» ωρομισθία (αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου) μέσω των δηλώσεων, οι ποινές από την άρνηση ανάληψης υπηρεσίας στο ελεεινό φιλοδώρημα των 200 ευρώ, οι τρικλοποδιές από την μετατροπή σε αναπληρωτή μόνο στην περιοχή όπου έγινε η πρόσληψη του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, γίνονται για να έχει δούλους το Υπουργείο. Ξέρει ότι κανείς δε θα δεχόταν να δουλεύει με αυτούς τους όρους και γι΄ αυτό προσπαθεί να μας υποχρεώσει με τιμωρητικούς τρόπους. Όσο το Υπουργείο δεν απαντά θετικά στα αυτονόητα αιτήματα μας τόσο αυξάνει την οργή και την αγανάκτησή μας. Όπως και τόσο καιρό έτσι και τώρα και στο μέλλον, με τους αγώνες μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας με κάθε τρόπο. Θα είμαστε συνεχώς μπροστά τους. Παντού και πάντα. Για να ακυρώνουμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια τους. Για να διεκδικούμε τη ζωή μας κι όχι τη μισή ζωή της ελαστικής εργασίας. Όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για την αύξηση των μόνιμων διορισμών και την κατάργηση της ελαστικής εργασία, για όλα όσα πραγματικά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας απαιτεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan